Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου η καινούρια ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης ΄΄ΟΡΦΕΑΣ΄΄ και οι νέες δράσεις καθώς διευρύνεται το πεδίο παρεμβάσεων του φορέα.

Στην εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο :

Δεν κάμπτεται από την οικονομική κρίση και διευρύνει τη δραστηριότητά του
•Αλλάζει ονομασία και επεκτείνεται στην Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας •Αποκτά ιστοσελίδα, με ουσιαστικό ενημερωτικό ρόλο και διαδραστικό χαρακτήρα

Μετράει 13 χρόνια παρουσίας και δράσης στο νομό Ροδόπης, παράγοντας σπουδαίο έργο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Πρόκειται για το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας», που εδρεύει στην Κομοτηνή και εφεξής θα ονομάζεται «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας νομού Ροδόπης «Ορφέας». Είναι μια αλλαγή που δεν έχει μόνο τυπικούς, αλλά ουσιαστικούς λόγους, σύμφωνα με τον επιστημονικό του υπεύθυνο, κ. Γκάρο Εσαγιάν. Από τη νέα του ονομασία γίνεται αντιληπτό πως διευρύνονται πλέον οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης, ξεφεύγοντας από το στενό πυρήνα των εξαρτήσεων και επεκτείνοντας περισσότερο πλέον τις δράσεις του στον τομέα της Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας. Πρόκειται για κάτι, που γινόταν ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον κ. Εσαγιάν, αλλά πλέον θα τεκμηριωθεί και θεσμικά.

Μια νέα καινοτομία του Κέντρου Πρόληψης είναι η δημιουργία της ιστοσελίδας «www.prolipsi-komotini.gr», την οποία μπορεί κανείς να επισκέπτεται για να ενημερώνεται πλήρως για τις δράσεις και συνολικότερα για το αντικείμενο του φορέα. «Σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε μια ιστοσελίδα, που απλώς να διαφημίζει το φορέα», επισήμανε ο κ. Εσαγιάν, «αλλά να έχει ένα ουσιαστικό ενημερωτικό ρόλο και ταυτόχρονα να έχει έναν διαδραστικό χαρακτήρα». Στην ιστοσελίδα αυτή θα μπορούν οι επισκέπτες να συνομιλούν με στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, να διατυπώνουν ερωτήματα, να σχολιάζουν και να ανταλλάσουν απόψεις.

Υποστήριξη της απόπειρας διακοπής του καπνίσματος στην εφηβική ηλικία

Επόμενος στόχος του Κέντρου είναι η υλοποίηση δράσεων υποστήριξης της απόπειρας διακοπής του καπνίσματος στην εφηβική ηλικία. «Αναφερόμαστε σε αυτήν την ηλικία», σημείωσε ο κ. Εσαγιάν, «κυρίως επειδή ξέρουμε ότι το «παιχνίδι» της εξάρτησης από το κάπνισμα παίζεται σε αυτήν την πρώιμη ηλικία». «Υπάρχουν αρκετοί έφηβοι», συνέχισε, «που πειραματίζονται με το τσιγάρο, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ εύκολο να εξαρτηθούν από αυτό. Είμαστε εδώ, τελείως ανώνυμα και μπορούν να έρθουν να μας συμβουλευτούν». Προσέθεσε επίσης πως «το να το συζητήσουν και με τους γονείς τους δεν είναι κακό, είναι κάτι που θα τους βοηθούσε να πάρουν σοβαρές αποφάσεις». Στο μήνυμά του προς τους νέους, τους κάλεσε «να μην αψηφήσουν τον κίνδυνο της εξάρτησης, αφού οι μελέτες λένε ότι πολύ γρήγορα οι έφηβοι από τον πειραματισμό περνούν στη σοβαρή εξάρτηση, περίπου σε 3-4 μήνες».

Συμβουλευτικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης στα θύματα της οικονομικής κρίσης

Επιπλέον, ένα νέο συμβουλευτικό πρόγραμμα που αφορά την ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα της οικονομικής κρίσης, τίθεται σε εφαρμογή στο Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας». «Εκείνοι, που πλήττονται από την ανεργία», υποστήριξε ο κ. Εσαγιάν, «παρουσιάζουν ψυχιατρικά συμπτώματα και έχουν μια ροπή στο να κάνουν κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών». «Είμαστε εδώ», τόνισε, «αφενός για να προτείνουμε ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης κι αφετέρου, εκεί όπου υπάρχει λόγος να κάνουμε μια έγκαιρη διάγνωση των ενδεχόμενων ψυχιατρικών διαταραχών και να παραπέμψουμε αρμοδίως».

Άλλες δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας»

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το Κέντρο Πρόληψης θα υποστηρίξει ένα σεμινάριο, που επίκειται να διοργανωθεί μέσα στην άνοιξη και θα αφορά φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών του Δ.Π.Θ. Θέμα του σεμιναρίου είναι η ψυχοπαθολογία των εξαρτήσεων και ήδη οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 70. Παράλληλα, το Κέντρο συνέβαλε στην έκδοση ενός επιστημονικού εγχειριδίου για την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης, που έγινε από την ομάδα πρόληψης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Πληροφόρησης και Ενημέρωσης για τα ναρκωτικά. «Είναι το πρώτο ουσιαστικά επιστημονικό εγχειρίδιο καλής πρακτικής για την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Εσαγιάν. Άξια αναφοράς, επίσης, είναι η βράβευση, που δέχτηκε πρόσφατα το Κέντρο σε διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, για εργασία των στελεχών του, που αφορούσε δράση στο μειονοτικό πληθυσμό, σε μητέρες μαθητών δημοτικού σχολείου

Σε ικανοποιητικό επίπεδο τα οικονομικά και η πληρότητα σε προσωπικό

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά και στο έμψυχο δυναμικό του Κέντρου Πρόληψης, τα δεδομένα σήμερα κρίνονται ικανοποιητικά. Η χρηματοδότηση, που δέχεται το Κέντρο από το κράτος, από τον ΟΚΑΝΑ και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέχρι στιγμής γίνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με μοναδική «παραφωνία» το δήμο Κομοτηνής. Σε πρόσφατη συνάντηση όμως μεταξύ των κ.κ. Πετρίδη και Εσαγιάν δόθηκε η δέσμευση από πλευράς του δημάρχου ότι θα καταβληθούν οι απαραίτητες ενέργειες, για να τακτοποιηθούν οι οικονομικές οφειλές προς το Κέντρο. Από την άλλη, βέβαια, έχει ανακοινωθεί ότι θα μειωθούν οι πόροι των φορέων πρόληψης κατά 50%. «Θα υποστούμε κι εμείς τις συνέπειες, όπως όλοι οι υπόλοιποι φορείς», σχολίασε ο κ. Εσαγιάν, σημειώνοντας πως «η πρόκληση πλέον είναι να παραμείνουμε ζωντανοί ως φορέας».

Νέο διοικητικό συμβούλιο, με ζήλο για την αναβάθμιση του φορέα

Εδώ και ένα χρόνο το Κέντρο διοικείται από το νέο του διοικητικό συμβούλιο, που έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο του και επιδιώκει με ζήλο να αναβαθμίσει και να διευρύνει τις δράσεις του. Την θέση του προέδρου κατέχει ο κ. Χουσεΐν Ερτζάν, που εκπροσωπεί την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ μέλη του είναι ο κ. Οδυσσέας Κουτσογιάννης από το δήμο Κομοτηνής, ο πατήρ Αργύριος Καϊμακάμης, από την Ιερά Μητρόπολη Μαρώνειας-Κομοτηνής, ο κ. Πέτρος Δουδουλακάκης από το δήμο Μαρώνειας-Σαππών, ο κ. Σουλεϊμάν Μεμέτ Μουσταφά από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, η κ. Μαρία Καραολάνη από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Κομοτηνής, και ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Οι Τρεις Ιεράρχες».

Ο Πατήρ Αργύριος διαβεβαίωσε πως η τοπική Εκκλησία, ως ιδρυτικό μέλος του φορέα, θα συμβάλλει αποφασιστικά και με όση δύναμη έχει στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης, κατανοώντας το πρόβλημα από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

«Οι δράσεις, που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης, είναι ουσιαστικές για τη νεολαία, γι’ αυτό και η εκπαίδευση συμμετέχει σε όλες αυτές τις δράσεις», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης. «Ο ζήλος που επιδεικνύουν τα στελέχη πραγματικά είναι αξιέπαινος», σχολίασε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου, που όπως σημείωσε, «παραμένει στις επάλξεις, παρ’ όλες τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλεϊμάν Μεμέτ Μουσταφά επισήμανε πως «στον φορέα υπάρχει μια σοβαρή επιστημονική υποδομή και μια συνέχεια», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην απαιτούνται πολλές παρεμβάσεις από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, με την υποστήριξή του όμως να θεωρείται αυτονόητη.

Στην εφημερίδα Χρόνος δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο :

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Νέα πρόσωπα, νέες δράσεις στο κέντρο «Ορφέας»

Με νέα δυναμική ξεκινά το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ροδόπης «Ορφέας»

Σε Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ροδόπης «Ορφέας», μετονομάστηκε το Κέντρο Πρόληψης της Ροδόπης. Με νέο διοικητικό συμβούλιο, τον τελευταίο χρόνο, διευρύνει το πεδίο παρεμβάσεων των μελών του. Στόχος του ανανεωμένου Κέντρου είναι και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, όπως λέει και η επωνυμία του. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε και λειτουργεί ιστοσελίδα, στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα, για ζητήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητα τους, αλλά και θέματα εξαρτήσεων.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

Πρόεδρος του Κέντρου, αναδείχθηκε ο Χουσεΐν Ερτζάν, γνωστός περιφερειακός σύμβουλος από τη Ροδόπη. Ανέλαβε τα καθήκοντα του, πριν ένα χρόνο περίπου και δήλωσε πως σκοπός του φορέα, είναι να αφουγκράζεται να προβλήματα της κοινωνίας, για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, των εξαρτήσεων. «Θα έχουμε πάντα άμεση σχέση με ανθρώπους που θέλουν να συζητήσουν μαζί μας και μέσω του διαδικτύου, αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία», είπε ο νέος πρόεδρος.

Με την ιδιότητα και του ιδρυτικού μέλους, η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, θα συνεχίσει να στηρίζει τον φορέα, ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων, δήλωσε από την πλευρά του, ο πατέρας Αργύριος Καϊμακάμης. «Η τοπική εκκλησία και ο μητροπολίτης, κατανοώντας το πρόβλημα και την μάστιγα αυτή των ναρκωτικών, θα συμβάλλει με όση δύναμη μπορεί ανάμεσα στις άλλες μέριμνες που έχει βοηθώντας την κοινωνία και τον κόσμο της περιοχής».

Εκπροσωπώντας τους εκπαιδευτικούς της Ροδόπης και με την ιδιότητα του υπεύθυνου των σχολικών δραστηριοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ο Γιώργος Ιωαννίδης, μίλησε για το έργο και τις ουσιαστικές δράσεις του «Ορφέα», στη νεολαία. «Είμαστε σε αγαστή συνεργασία, εφαρμόζοντας προγράμματα είτε βραχείας παρέμβασης, είτε μακροπρόθεσμα στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο ζήλος τον οποίο επιδεικνύουν τα στελέχη για την δουλειά τους πραγματικά είναι αξιέπαινος», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

Στο επιστημονικό δυναμικό του κέντρου, εστίασε ο κ. Σουλεϊμάν Μεμέτ Μουσταφά, εκπροσωπώντας τους φαρμακοποιούς της Ροδόπης. Ευχήθηκε, τα στελέχη του «Ορφέα», να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία και ειδικά στους νέους.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου αποτελούν:

Πρόεδρος: Ερτζάν Χουσεΐν (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης)

Αντιπρόεδρος: Οδυσσέας Κουτσογιάννης (Δήμος Κομοτηνής)

Γραμματέας: πατήρ Αργύριος Καϊμακάμης (Μητρόπολη Μαρωνείας – Κομοτηνής)

Ταμίας: Πέτρος Δουδουλακάκης (Δήμος Μαρωνείας – Σαπών)

Μέλος: Μαρία Καραολάνη (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Λυκείου Κομοτηνής)

Μέλος: Γιώργος Ιωαννίδης (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ν. Ροδόπης)

Μέλος: Σουλεϊμάν Μεμέτ Μουσταφά (Φαρμακευτικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης)

ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ WWW.PROLIPSI-KOMOTINI.GR ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ «ΟΡΦΕΑ»

Το διαδίκτυο μπήκε πλέον για τα καλά στη ζωή των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων, οι οποίοι περνούν ώρες ατελείωτες μπροστά από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Τα νέα στον  κόσμο  του διαδικτύου ταξιδεύουν γρήγορα και εύκολα, και αυτή την αμεσότητα αξιοποιούν τον τελευταίο μήνα, τα στελέχη του «Ορφέα», με τη δημιουργία της ιστοσελίδας τους.  Στη διεύθυνση www.prolipsi-komotini.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τις δράσεις του φορέα αλλά και απαντήσεις στα θέματα που τους ενδιαφέρουν.  Εκτός από τις εξαρτήσεις, στην ιστοσελίδα υπάρχουν πληροφορίες για την πρόληψη, και τις θεραπείες από τις κλασικές αλλά και σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων. Οι ναρκωτικές ουσίες, είναι ο παλιός και γνώριμος εχθρός, όμως το διαδίκτυο, ακόμα και ο τζόγος θεωρούνται πλέον οι νέες και πολύ επικίνδυνες μορφές εξάρτησης.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 

Το τελευταίο διάστημα, το Κέντρο αναπτύσσει νέες δράσεις ενημέρωσης μέσα στα σχολεία, εντάσσοντας στο πρόγραμμα του και την εξάρτηση από την εικονική πραγματικότητα ή το διαδίκτυο, όπως είναι διαδεδομένη. Επιπλέον διοργανώνει, σεμινάριο για τους φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «η ψυχοπαθολογία των εξαρτήσεων». Ήδη υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, και οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 70 σε αριθμό ατόμων, που συμπλήρωσαν την αίτηση συμμετοχής στο σεμινάριο, το οποίο θα ξεκινήσει στο εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Το Κέντρο, συμμετείχε μέσω του επιστημονικού υπευθύνου Γκάρο Εσαγιάν, στην εκπόνηση και έκδοση ενός εγχειριδίου, που αφορά στην πρόληψη της ουσιοεξάρτησης.  Το «εγχειρίδιο για την πρόληψη της ουσιοεξάρτησης», έχει εκπονηθεί από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Πληροφόρησης και Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά στην Ελλάδα, και ο κ. Εσαγιάν συμμετείχε  στην ομάδα που εργάστηκε γι΄αυτό το σκοπό.  Αν και έχει τυπωθεί, λόγω ελλείψεις χρημάτων δεν έχει διανεμηθεί ακόμα. Πάντως, παρά τις δυσκολίες, δεν λείπουν και οι επιτυχίες για τα στελέχη του Κέντρου, καθώς βραβεύτηκε σε διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, εργασία που εκπόνησαν τα μέλη του, και αφορούσε διαπολιτισμικές δράσεις πρόληψης των ουσιοεξαρτήσεων, σε μητέρες παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 

Μεταξύ των ενημερωτικών εκδηλώσεων που προγραμματίζουν ακόμα τα μέλη του κέντρου, είναι οι δράσεις διακοπής του καπνίσματος στους εφήβους. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Εσαγιάν κάλεσε τους εφήβους να μην αψηφούν τον κίνδυνο εξάρτησης, που έρχεται στους πρώτους μήνες καπνίσματος, αλλά και να συζητούν το θέμα με τους γονείς. Στην περίπτωση που δεν μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή μέσω της ιστοσελίδα, με τα εξειδικευμένα στελέχη του κέντρου. Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται στα σχολεία και για το θέμα της εξάρτησης από το διαδίκτυο.

Στις νέες δραστηριότητες που αφορούν στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, εντάσσεται και το πρόγραμμα συμβουλευτικής και ενημέρωσης του πληθυσμού, κυρίως δε των ανέργων. «Αυτή είναι καινούρια δράση, έχει να κάνει με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας. Αποφασίσαμε να προτείνουμε ένα συμβουλευτικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης στα θύματα της οικονομικής κρίσης,  το οποίο θα έλεγα ότι στενά δεν ανήκει στις δραστηριότητες του φορέα μας αλλά με την ευρύτερη έννοια. Είμαστε φορέας προαγωγής ψυχικής υγείας αφενός και, αφετέρου ξέροντας ότι οι άνεργοι που πλήττονται από την ανεργία παρουσιάζουν ψυχιατρικά συμπτώματα και έχουν μια ροπή στο να κάνουν κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών. Είμαστε εδώ για να προτείνουμε ένα πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και εκεί όπου υπάρχει λόγος να κάνουμε μια έγκαιρη διάγνωση των ενδεχόμενων ψυχιατρικών διαταραχών που μπορεί να παρουσιάζουν αυτά τα άτομα και να τα παραπέμψουμε αρμοδίως».

Όσον αφορά στα οικονομικά του φορέα, προβλήματα υπάρχουν, είπε ο κ. Εσαγιάν, ωστόσο προς το παρόν καλύπτονται οι ανάγκες. «Θεσμικά σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουμε από την πλευρά της πολιτείας του ΟΚΑΝΑ και της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι υποχρεώσεις καλύπτονται. Δεν καλύπτονται οι υποχρεώσεις από την πλευρά του δήμου Κομοτηνής, έχουμε πολλά να παίρνουμε, ο νυν δήμαρχος σε πρόσφατη συνάντηση που είχα μαζί του, με διαβεβαίωσε προφορικά ότι θα κάνει ότι μπορεί σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες συγκυρίες να τακτοποιήσει κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις που έχει ο δήμος».

Από την άλλη, η ανακοίνωση περί μείωσης κατά 50% των φορέων πρόληψης αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα.  «Θα έλεγα ότι η πρόκληση θα είναι για εμάς να παραμείνουμε εν ενεργεία και ζωντανοί σαν φορέας. Συζητιέται και μια συγχώνευση φορέων ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει σε επίπεδο κορυφής, κόβουμε – ράβουμε, ή αν θα γίνει μετά από μια συζήτηση, ενδεχομένως να είναι ένα σενάριο που θα μπορούσαμε να το δούμε στην πράξη αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει κάτω από μια σοβαρή προετοιμασία», είπε καταλήγοντας ο κ. Εσαγιάν. Να σημειωθεί ότι, στην οικογένεια του «Ορφέα» εντάχθηκε πρόσφατα, η ψυχολόγος από την Αλεξανδρούπολη, Ερμίνα Κοντακίδου.