10η Οκτωβρίου: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Το 1994 η 10η του Οκτώβρη ορίστηκε από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας». Σκοπός του εορτασμού της ημέρας αυτής ήταν και είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, καθώς και των δημόσιων φορέων γύρω από τα ψυχικά νοσήματα και ασθένειες.
Μιλώντας για την ψυχική υγεία αναφερόμαστε όχι μόνο στην απουσία της ψυχικής ασθένειας, αλλά και στην ικανότητα του ατόμου να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του και να συμμετέχει στην κοινότητά του καθημερινά, απερίσπαστα και ισορροπημένα, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που μπορεί να συναντά, επιτυγχάνοντας έτσι αυτό που ονομάζουμε «ψυχική ανθεκτικότητα».
Το θέμα της «Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας» όπως ορίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας για το 2022, είναι «Κάντε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».
Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΟΡΦΕΑΣ» παρέχει ατομική συμβουλευτική υποστήριξη σε όλους τους κατοίκους της Π.Ε. Ροδόπης σχετικά με θέματα που αφορούν τις εξαρτητικές συμπεριφορές, τη βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια, τις σχολικές φοβίες, τη διαχείριση της απώλειας κτλ. Παράλληλα, διοργανώνει βιωματικές ομάδες γονέων όπου αναπτύσσεται ένα ασφαλές πλαίσιο για να εκφράσει ο κάθε γονέας τους προβληματισμούς του.
Οι υπηρεσίες του Κ.Π. ''ΟΡΦΕΑΣ'' παρέχονται σε όλους δωρεάν.
 
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "የ Day World Mental Health Ευρωπαϊκή Ενωση Ευρωπαϊκό Κοινωνικό αμείο ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής'Ένωσης ΕΣΠΑ 2014- 2014-2020 ανάπτυξη εργασία αλλπλεγγύη"