Η δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής και η ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράσει» συνεχίζουν τις δράσεις της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος 2022 με νέο κύκλο εργαστηρίων και κάνουν κάλεσμα στα παιδιά, «να διαβάσουν παλιές και καινούργιες ιστορίες, να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν, να παίξουν με τη φύση, και μέσα από πρωτότυπες δράσεις να ανακαλύψουν νέες διαδρομές ανάγνωσης».

Η «πρεμιέρα» έγινε χθες 25/08 το πρωί με παιδική δράση που αφορούσε παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών. «Τα παιδιά σχηματίζουν κοινότητα» ήταν η περιγραφή της δράσης και την εμψύχωση ανέλαβε το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης «Ορφέας». Την καθοδήγηση ανέλαβαν οι Αφροδίτη Μητσάκου ψυχολόγος ΕΣΠΑ και Ευαγγελία Μπερετζίκη κοινωνιολόγος ΕΣΠΑ. 

Τι είναι η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας;
Με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», η  καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας επανέρχεται με ιδέες και θεματικές που θα φέρουν τα παιδιά κοντά σε αγαπημένα μέρη, πρόσωπα, βιβλία αλλά και στα προσωπικά σημεία αναφοράς. Κεντρικός στόχος της φετινής εκστρατείας είναι να μετατραπούν οι τοπικές βιβλιοθήκες σε κυψέλες δημιουργικότητας αξιοποιώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας και το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές.

Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν. Έτσι διαμορφώνονται λογοτεχνικές διαδρομές, ποιητικές διαδρομές, μουσικές διαδρομές, τοπικές διαδρομές, κ.ά.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Ο ΧΡΟΝΟΣ''
https://www.xronos.gr/epikairotita/paidiki-drasi-sti-dimotiki-vivliothiki-me-kathodigiti-kentro-orfeas