Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ροδόπης «Ορφέας» απέδειξε ότι είναι κοντά στα παιδιά της Κομοτηνής, καθώς με μεγάλη χαρά συμμετείχε σε εκπαιδευτικές συναντήσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, με μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων. Τις εκπαιδευτικές συναντήσεις οργανώνει μέχρι και τις 10 Ιουνίου -και έχουν ξεκινήσει από τις 10 Μαΐου ο Δήμος Κομοτηνής και η δημοτική βιβλιοθήκη σε συνεργασία με φορείς της περιοχής μας και ένας από αυτούς ήταν και το Κέντρο «Ορφέας».

Η πρόεδρος του Κέντρου Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού είπε πως ήταν τιμή για το Κέντρο αυτή η πρόσκληση από την πλευρά του Δήμου. Τα παιδιά έμαθαν για «θέματα ευαισθητοποίησης, ανάγνωσης, αλλά και πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών». Χαρακτήρισε τις δράσεις του Κέντρου στη δημοτική βιβλιοθήκη, ως πολύ εποικοδομητικές και τόνισε θέλοντας να περάσει ένα σαφής μήνυμα το εξής: «Το Κέντρο στηρίζει πάντα τέτοιες δράσεις ειδικά αυτές που έχουν άμεση σχέση με την τοπική κοινωνία, γιατί από τότε που συστάθηκαν τα Κέντρα Πρόληψης είχαν ως σκοπό να γίνουν γέφυρα ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την κεντρική εξουσία. Αυτό είναι ο λόγος που στα Διοικητικά Συμβούλια των Κέντρων Πρόληψης υπάρχουν φορείς από την τοπική αυτοδιοίκηση και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Η σχέση των παιδιών με τις μεγάλες οθόνες στο επίκεντρο του «Ορφέα»
Ο Γκάρο Εσαγιάν, ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης, μετέφερε επίσης τη χαρά του για τη συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση με σκοπό την «ευαισθητοποίηση των παιδιών στην πρόληψη των εξαρτήσεων και πιο συγκεκριμένα τη σχέση των παιδιών με τις μεγάλες οθόνες».

Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Κυριαζής μιλώντας γενικότερα για τις εκπαιδευτικές συναντήσεις στον χώρο της βιβλιοθήκης εξέφρασε πως στόχος ήταν τα μικρά παιδιά εκτός της επαφή με το βιβλίο, να έρθουν σε επαφή με κάποιες θεματικές ενότητες που έχουν σχέση με τους παγκόσμιους δείκτες της αειφόρου ανάπτυξης όπως είναι το περιβάλλον και άλλοι τομείς. «Συνολικά μας βοήθησαν πέντε φορείς και μέσα σε αυτούς είναι και το Κέντρο “Ορφέας”. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς. Συνολικά σε αυτές τις δράσεις συμμετείχαν 12 Δημοτικά Σχολεία και 6 Νηπιαγωγεία» δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Στις δράσεις του Κέντρου στη βιβλιοθήκη συμμετείχαν η Αφροδίτη Μητσάκου ψυχολόγος ΕΣΠΑ και η Ευαγγελία Μπερετζίκη κοινωνιολόγος ΕΣΠΑ.

https://www.xronos.gr/reportaz/kentro-orfeas-sto-pleyro-ton-komotinaion-mathiton

Το Κέντρο «Ορφέας» στο πλευρό των Κομοτηναίων μαθητών