Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες ανά τον κόσμο, η 4η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου».
Μιλώντας για τον «καρκίνο» αναφερόμαστε σε μια ομάδα χρόνιων νόσων, που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων του οργανισμού, τα οποία είναι επιθετικά, διηθητικά ή και μεταστατικά. Με την μη έγκαιρη διάγνωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας έτσι σε αρκετές περιπτώσεις τα άτομα στο θάνατο.
Η εμφάνιση καρκίνου μπορεί να οφείλεται τόσο σε γονιδιακούς παράγοντες όσο και σε περιβαλλοντικούς. Δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση και, αντίστροφα, ο καρκίνος μπορεί να πλήξει ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Παρόλα αυτά, όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία παραγόντων, που ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου, οι οργανωμένες κοινωνίες καθώς και οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στη μείωσή της μέσω της πρόληψης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Στους ατομικούς παράγοντες κίνδυνου που ενέχουν την πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος κακοήθεις όγκους εντάσσονται το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και συνθετικών τροφίμων, η παχυσαρκία και η απουσία σωματικής άσκησης.
Σκοπός, λοιπόν, της επετείου αυτής είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της Πρόληψης, μέσω της οποίας είναι δυνατό να αποφευχθεί μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών και όσων αντιμετώπισαν την επάρατη νόσο, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες μείωσης του παγκόσμιου αντικτύπου του καρκίνου, με τη δέσμευση οργανισμών, κοινοτήτων και ατόμων στην προσπάθεια αυτή. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και πολλές παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ‘’ΟΡΦΕΑΣ’’ Ροδόπης, όπου διαπραγματευόμαστε θεματικές ενότητες σχετικά με την πρόληψη του καπνίσματος και του αλκοόλ, τόσο στη σχολική κοινότητα όσο και σε ενήλικες, αλλά και στις ένοπλες δυνάμεις.
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενο που λέει "WORLD CANCER DAY 4 FEBRUARY"
 
0
Απήχηση
0
Αλληλεπιδράσεις
Δείκτης διανομής
Η προώθηση δεν είναι δυνατή
 
 
Μου αρέσει!
 
 
 
Σχόλιο
 
 
Κοινοποίηση