ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ Α΄ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011 – 2012 ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ»
Οι βραχείες παρεμβάσεις έχουν τη μορφή δίωρων ενημερωτικών συναντήσεων (1 εκπαιδευτικό δίωρο) κατά τη διάρκεια του ημερήσιου σχολικού προγράμματος και απευθύνονται σε μαθητές Α΄ τάξης Γυμνασίου.
Όσοι Διευθυντές επιθυμούν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη προληπτική παρέμβαση στο σχολείο τους παρακαλούνται να αποστείλουν τη σχετική αίτηση στο e-mail του Κέντρου Πρόληψης This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .
Για την αίτηση ΕΔΩ
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ερμίνα Κοντακίδου
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥ
Στις ήδη υπάρχουσες μορφές εξάρτησης και εθισμού, που αφορούν κατά βάση χρήση ουσιών, έρχεται να προστεθεί ο εθισμός σε ένα μέσο, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και κατ’ επέκταση το internet, που μάλιστα απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση από ειδικούς. Γι’ αυτό και στις μέρες μας γίνεται πλέον λόγος για πρόληψη εξαρτητικών συμπεριφορών.
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να οριοθετηθεί, αφού η εξάρτηση από το Ίντερνετ δεν είναι ακόμη μια κλινική οντότητα που συναντάμε σε εγχειρίδια ψυχιατρικά.
Αυτή η μορφή εθισμού ορίζεται ως «η ενασχόληση με το Ίντερνετ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος».
Η ενασχόληση αυτή συνοδεύεται από επιπλέον συμπτώματα που σχετίζονται κυρίως με τη μη ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Επιγραμματικά, μερικά συμπτώματα του εθισμού εφήβων στο Διαδίκτυο, είναι η αδιαφορία για άλλες δραστηριότητες, η μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο Ίντερνετ, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή και αδυνατεί να σταματήσει αυτή την ενασχόληση την ώρα που έχει ο ίδιος ορίσει.
Το Ίντερνετ έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου που προκύπτει από τη φύση του, είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του χωρίς περιορισμούς και συνέπειες.
Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική του εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες, ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου.
Για την πρόληψη και αυτής της εξαρτητικής συμπεριφοράς, είναι σημαντικό να αναπτύξουν οι έφηβοι κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες θα προάγουν τη γενικότερη ψυχοκοινωνική τους υγεία. Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθεί η αυτοεκτίμησή τους και να μειωθεί το αίσθημα μοναξιάς, που βιώνουν όσοι έχουν μία τάση για εξάρτηση από το internet. Ακόμα, μέσω βιωματικής μάθησης, οι μαθητές μπορούν να εκπαιδευτούν στην ικανότητα λήψης υπεύθυνων αποφάσεων και στις αντιστάσεις σε αρνητικές επιρροές.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται να γίνει κατανοητό είναι ότι υπάρχουν ποιοτικές διαφορές ανάμεσα στην ορθολογική χρήση του διαδικτύου και στην παθολογική. Η πλήρης απαγόρευσή του οδηγεί σε ψηφιακό και τεχνολογικό αναλφαβητισμό, γι’ αυτό και με την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, είναι δυνατό να γίνεται χρήση του χωρίς αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή του ατόμου.
Για τους παραπάνω λόγους, το Κέντρο Πρόληψης προτίθεται να πραγματοποιήσει βραχείες προληπτικές παρεμβάσεις στην Α΄ τάξη των γυμνασίων του Ν. Ροδόπης. Ο σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών στη σωστή χρήση του διαδικτύου.